Samarbetspartners

Några av våra återförsäljare och samarbetspartners.

Facit Bar i Umeå (facitbar.se)

Facit Bar i Umeå öppnade under hösten 2021. Ingen kunde då tro att bärpulver från Bärkraft i Norrland AB skulle få en viktig roll i kreativt skapande av lokala cocktails. Bakom framgångarna finns den prisade bartendern Emil Åreng. Efter att ha basat över Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm valde han att satsa på Umeå. Emil vill att Facit Bar ska bli en av de fem mest framgångsrika cocktailbarerna i Europa. Det vill han göra genom att endast använda svenska och norrländska råvaror.

Stjärnbartendern Emil Åreng som är en av våra samarbetspartners säger att ”det är roligt att Bärkrafts unika bärpulver får en spridning i hela Sverige. Det ger en möjlighet att skapa svenska drycker med genuin smak och färg.”

Mannen bakom Facit Bar, bartender Emil Åreng.

Norrlandsbryggarna (northernbrewers.se)

Norrlandsbryggarna eller Northern Brewers som de också heter, är ett litet bryggeri i Storuman som drivs av Duncan Kemp, Roland Nilsson, Per Gunnarsson och Markus Falkner. Företaget har lyckats ta fram och marknadsföra ett tiotal ölsorter som säljs av Systembolaget. Företaget har också ett populärt folköl med smak av blåbär.

Markus säger att ”smaksättning av blåbärsöl underlättas genom att använda blåbärspulver från Bärkraft i Norrland AB. Vi slipper lagra frysta blåbär och vi får alltid smakrika och fina produkter”.

Northern Folk, ett blåbärsöl från Norrlandsbryggarna.

Alice och Nildas (alicenilda.se)

Det svenska bolaget Alice & Nildas AB grundades i Göteborg år 2021 av Oscar och Josef Tazbas, men arbetet började redan år 2017. Med Oscars kemistbakgrund och Josefs krögarbakgrund har de båda ett genuint intresse, känsla samt en stor kunskap gällande smaker, texturer och konsistenser. 

I januari 2023 lanserar Alice & Nildas AB exklusiva handgjorda proteinpraliner med 70% kvalitetschoklad och bär från Norrland. Produkterna är framtagna i samarbete med de främsta chocolatiererna Jan Hedh och Maria Escalante. I pralinerna kombinerar dem mörk choklad med torkade blåbär från Bärkraft i Norrland AB.

Oscar Tazbas menar att ”kombinationen av mörk choklad och torkade blåbär är en oslagbar aromatisk kombination”.

Polar Lights från Alicenildas AB

Nordic Chocolate (plantations.se)

Jenny Berg eller Chokladjenny, som hon oftast kallas, driver i Umeå, företaget Nordic Chocolate AB. Redan som tonåring började hon besöka chokladfabriken i världen och senare även kakaoplantage i Sydamerika för att arbeta upp goda relationer med kakaoodlare.

Jenny har satsat målinriktat på att skapa chokladkakor från böna till kaka smaksatt med nordiska växter och bär. Populära produkter är choklad med kvanne, älgört, svartvinbär och tranbär. I december 2022 lanserade hon en choklad med åkerbär som vunnit pris i både EM och VM i chocolate awards. 2023 kommer choklad med lokalodlade jordgubbar och gran. Dessa tre smaker har tagits fram i samarbete med Bärkraft i Norrland AB.

Jenny säger att ”smaker från Norrland ger mina chokladprodukter unika egenskaper som verkligen uppskattas av kunderna”.

Chokladjenny vinnare av Chokolate awords med åkerbärschoklad

Alterhedens Gårdsbutik & Rabarberi (alterhedens.se)

Alterhedens Gårdsbutik & Rabarberi utanför Piteå drivs sedan många år av Tord och Maria Nilsson. Företaget producerar och säljer sylt, saft och marmelad med många olika smaker. De mest exklusiva produkterna framställs av åkerbär och allåkerbär. Sedan 2022 samarbetar företaget med Bärkraft i Norrland AB som producerar åkerbärspärlor.

”Pärlorna gör det enkelt att koka supergod sylt och marmelad som kunderna verkligen uppskattar”.

Åkerbärssylt från Alterhedens Gårdsbutik och Rabarberi.

Gårdshem Umeå (gardshem.se)

Gårdshem i Utopiagallerian i Umeå, har specialiserat sig på lokal mat. Gårdshem säljer många av våra produkter, såsom naturliga smaksättare, åkerbärsmarmelad, skogsmusli och torkade hela blåbär och lingon.

Butiken Gårdshem i Sagagallerian.