Användningsområden för torkade bär och bärpulver

Artikeln beskriver hur man kan använda torkade bär och bärpulver (naturliga smaksättare) från Bärkraft vid framställning av mat, konfektyr, smaksatt sprit och drinkar. Artikeln beskriver också vilka krav man bör ställa på bärpulver vid framställning av infusioner.

Våra naturliga smaksättare

Bärkraft framställer idag ett 10-tal olika bärpulver som fungerar utmärkt som naturliga smaksättare. Blåbär, lingon och hjortron är bara några utav våra populära pulver. Vi framställer även pulver av åkerbär vilket är helt unikt på marknaden. Alla råvaror kommer från Västerbottens skogar, och alla våra åkerbärsprodukter framställer vi från vår egen bärodling. Förutom bärpulver producerar vi också en mycket uppskattad råjuice från lingon. Barer och restauranger använder ofta juicen för att ge syra åt cocktails och drinkar.

Varför bärpulver i drycker?

Smaksättning av sprit kan ske genom så kallade infusioner eller extraktion. Man lägger helt enkelt frukt, bär eller örter i sprit, och efter några dagar extraherar spriten smak och färg från råvarorna. Färska bär och örter innehåller en stor del vatten som späder spriten, och på så sätt försämrar resultatet av infusionsprocessen. Det är därför fördelaktigt att använda torkade och malda bär som man löser i spriten. Vilken metoden man använder för att torka bären påverkar också i hög grad den färdiga infusionens smak och doft.

Torkning i varmluft leder till oxidation av naturliga smakämnen och färg. Det är därför en fördel om torkningsprocessen kan ske i låg temperatur och med liten tillförsel av luft. Bär som torkas i vakuumtork ger därför ett pulver som lämpar sig för infusion eller som smaksättare i konfektyr och glass. Flertalet bryggerier använder bärpulver från Bärkraft för att skapa öl och tonic med smak av olika skogsbär.

Bärkraft i Norrland AB har tack vare sitt unika bärpulver av högsta kvalitet fått flera kunder bland landets bartenders och dryckestillverkare som uppskattar bärpulver som naturlig smaksättare. Läs artikeln om våra kunder och samarbetspartners.

Torkade bär och bärpulver i choklad och konfektyr

Bärpulver fungerar utmärkt att använda som smaksättare i choklad och annan konfektyr. Mörk choklad passar utmärkt ihop med blåbär och gran. Antingen lägger man pulvren utanpå chokladen, eller så använder man det som en fyllning i praliner. På marknaden finns idag både åkerbärschoklad och blåbärspraliner. I båda dessa produkter ingår Bärkrafts torkade produkter som en smakbärare.

Naturliga smaksättare i bakverk och mejeriprodukter

Naturliga smaksättare, i torr form, kan med fördel användas vid bakning av både kakor och matbröd. Torkade bär eller bärpulver är sterila, vilket gör att du lätt kan förvara dem länge i ditt skafferi. Över 80 % av ett otorkat bär utgörs av vatten. Att tillföra extra vatten med otorkade bär kan vara en nackdel i många produkter. Genom att bara tillföra torra bärprodukter får du alltid ett bra resultat. Torra bärprodukter passar utmärkt att smaksätta glass, fil och yoghurt.
Har du några frågor om bärpulver och dess användningsområden? Varmt välkommen att kontakta oss på Bärkraft i Norrland.

Bärpulver från Bärkraft i Norrland

  • Blåbär
  • Lingon
  • Hjortron
  • Åkerbär/allåkerbär
  • Vildhallon
  • Svarta Vinbär
  • Granbarr
Bärpulver gjort på blåbär som används som naturlig smaksättare i bland annat öl.
Grovmalet blåbärspulver från Bärkraft i Norrland AB. Används bland annat i Norrlandsbryggarnas blåbärsöl.